tisdag 31 mars 2009

Äntligen! At last!







På min promenad i dag i solen såg jag dom äntligen. Nu är våren äntligen här!


Today, when I go for a walk in the sunshine, at last I see them. The spring is here now!

måndag 30 mars 2009

Kökshjälpen / help in my kitchen


Saker jag inte kan vara utan när jag arbetar i köket. Min gammla hushållsassistent, min el.visp och stavmixern. På ett ögonblick fixar jag till bullar och kakor.
Things I don´t want to be without when I work in the kitchen. My old foodprocessor and my two handmixers. In just a moment there is lot´s of buns and cakes.

lördag 28 mars 2009

Sommartid? Summertime?


I natt ställer vi om till sommartid, men tittar man ut ser det mer ut så här.Vill inte gå ut idag!
Kryper nog upp i soffan och läser i boken jag fått låna av en vän.
The night between Saturday and Sunday we put the time forward (to summertime):-s But outside it looks more like winter! I will stay inside and read a book!

torsdag 26 mars 2009

Five o´klock tea


Vackra presenter jag fick av kära Londonresenärer. Nu ska jag gå på jakt efter teservis som matchar. Lite god marmelad hittar jag säkert på The English shop på söder.




Massor med kex i olika smaker.

tisdag 24 mars 2009

Små Ögonkyssar





Som små ögonkyssar är det att titta in hos Tygmans i Nynäshamn.

Där finns massor med "vill ha" saker. Önskar jag hade ett eget litet hus jag bara kunde inreda med små ögonkyssar. Det skulle göra gott för både kropp o själ!




Den här karmstolen i svetsat smide är så charmig! Undrar om sambon kan fixa en sådan





måndag 23 mars 2009

Kära ting


De här sakerna vill jag för mitt liv inte vara utan. Mitt Super Cromatik dragspel, min gamla Husqvarna symaskin, och mina Diamant dansskor. Utan dessa tre saker står jag mig slätt!

söndag 22 mars 2009



På promenad i går lyste den så stolt i vårsolen, bland allt brunt och torrt gräs.

Härligt att våren är på väg!

lördag 21 mars 2009

Vårstädning


Titta vad jag hittade, när jag började röja i skåpen! Jag är så förtjust i gamla burkar. Jag har i min samling även en burk som det har varit barnmat i. Den är från 1947 och hittades i mitt föräldrarhem. Förmodligen är det jag som ätit upp innehållet i den!

onsdag 18 mars 2009

Ekorr´n satt i granen....



Det märks att vintern nu går mot sitt slut. Det börjar sina i vinterförrådet, och då duger det med ett lite halvruttet äpple. Tycker att bilden blev bra, trots min enkla kamera och full zoom på fri hand!

tisdag 17 mars 2009

Regnet det bara öser ner......



Rörigt som det bör på en konstnärs arbetsbord!






Surt och grått, då vill jag inte gå ut. Jag får sätta mig att måla i stället. Blev i går erbjuden att vara med på en utställning i slutet på augusti, på ett galleri på Hornsgatan. Det är min smärtläkare som har hyrt det för sina målande patienter. Vi är många som använder penseln i stället för medicin, men jag hoppas att något av mina små alster får komma med.

söndag 15 mars 2009

Vårsådd












Så var det dags igen för vårsådden. I år blir det inte bara vanlig Flitiga Lisa, utan också den vackra "Rosenlisan". Impatiens walleriana heter den på Latin. Ballonblomman ska jag också förodla i år. När den blommat ut på sensommaren, bildas små bär som omges av ett ballonliknande hölje. Därav namnet. Man kan torka fruktställningarna som eterneller.
Ska bli spännande att se om det blir något.

fredag 13 mars 2009

Mat o bak


Bullar , bullar bullar! Nu är det fullt igen i frysen av dessa "9-öres bullar". Eller helgdagsbullar,som de också kallas på det gamla receptet jag fått. I dag kan man nog inte baka en bulle för 9 öre, i alla fall inte med mandelmassa i. Mums!

tisdag 10 mars 2009

Snö, snö, snö


Ja så är vintern tillbaka. Snön yrde hela dagen i går, och idag skulle det komma mer.

De månader på året som jag inte är så förtjust i är: November med sitt mörker och regn, och Mars med snö, grå himmel och slask. Kan man inte ta bort dom från almanackan?

måndag 9 mars 2009

Måndagmorgon



"Det är måndagmorgon...." så sjöng Povel Ramel. Ja, jag måste nog hålla med honom till viss del. Mitt huvud känns inte tungt, men det är lågt i tak idag. Genast känns det bättre om jag tänker på den här morgonen i stället. En underbar soluppgång, sedd från vårt sovrumsfönster.

söndag 8 mars 2009

Alla kvinnors dag


En härlig blomma till alla kvinnor, som var och en kämpar på sitt sätt.
I dag får vi tänka på alla dom som av olika anledningar inte kan, eller får göra det dom verkligen vill.

lördag 7 mars 2009

Lördagsmiddag



Den här goda rätten blev jag bjuden på när jag första gången träffade min ungdomskärleks föräldrar. Den har varit en favorit sedan 1960.


Fläskfile med ost och champinjoner.


500 gr fläskfile

1 burk skivade champinjoner

2-3 dl. creme fräch

1-2 msk soya

2 dl riven lagrad ost

lite salt o vitpeppar




Skiva och stek fläskfilen, lägg i ugnsfast fat. Rör i creme frächen i stekpannan, ha i soya efter smak. Låt koka upp.Lägg de skivade champinjonerna ovanpå fläskfilen, sedan såsen och osten överst.


Sätt in i ugn 225 grader i ca 15 min.

onsdag 4 mars 2009

I väntan på våren



Inte bara vi människor väntar på våren. Denna lilla jolle har fortfarande vinterrocken på sig, men så snart vårsolen tittar fram är den redo för en liten tur.

Rosor, rosor, rosor.......



Jag tycker att rosor är bland de vackraste blommor som finns. Dessa fick jag av goda vänner för några veckor sedan. Mer än en vecka kunde jag glädjas åt denna Ögontröst.
När de sedan började vissna, klippte jag av dom straxt under blomman och lade dom i en skål med vatten, och vips var dom vackra en vecka till!

måndag 2 mars 2009

Små inköp.














I dag bär det av till Ikea. Lite saker som jag gärna vill ha.




Salladsskål på fot, och ett 3-vånings kakfat till kaffekalasen på landet i sommar.




Bullar längst ner, i mitten någon mjuk kaka, och så härliga hallongrottor på toppen.



Det kommer att bli populärt!



Vi kommer nog hem med mer saker än så. Det brukar ju alltid bli så.























Oväntat besök




En främmande fågel har vi i vår hamn. Det är en mandarinand, som jag döpt till "Manne" Han klarar sig fint, flörtar med "damerna"och är lika kvick på maten som de andra änderna.

Aix galericulata är det latinska namnet. Den härstammar från Asien, men är nära besläktad med den nordamerikanska brudanden.Sedan 1900-talet finns dom även i Europa. Det svenska klimatet verkar passa bra, för den har varit synlig på många ställen här i landet.

Han är min senaste kärlek, och är nu också förevigad på en tavla som jag precis har färdig.